名師舉例說明 四級聽力沖刺核心技巧

雕龍文庫 分享 時間: 收藏本文

名師舉例說明 四級聽力沖刺核心技巧

  距離12月18日的四級考試還有20天左右的時間,相信大家已經(jīng)相當(dāng)緊張了,對于聽力部分,在線網(wǎng)絡(luò)課程四級聽力主講趙建昆老師提醒大家,最直接,最清晰的技巧,直接針對2011年6月聽力。四級聽力占分248.5,正常情況下,你需要至少作對24道題。以下舉例說明。

  Short Conversations

  題目序號:11-18

  及格數(shù)量:5-6道 推薦準確數(shù)量:6-7題

  重點場景:restaurant hotel

  重點主題:Campus life job-hutting

  核心技巧:1、后句比前句重要,回答比提問重要

  2、若選項中個別單詞或短語被明顯播讀,此項多為錯項;同義詞替換選項正確可能性大。

  3、同義詞替換

  4、關(guān)注對話潛在規(guī)則:

  例如東西斷貨、房間爆滿、考試失敗、課程作業(yè)抱怨、交通工具遲到、邀約失敗...

  例一:2010年12月

  A) her new responsibilities in the company

  B) what her job prospects are

  C)what the customers feedback is

  D)the directors opinion of her work

  KEY:D

  原文:

  M: Hows the new job going?

  W: Well, Im learning a lot of new things, but I wish the director would give me some feedback。

  Q:What does the woman want to know?

  本題中,第二句為考點,feedback 直接換成答案的opinion,而C項的feedback是明顯干擾。

  例二:2009年12月第16題

  A) She must have paid a lot for the gym. B) She is known to have a terrific figure.

  C) Her gym exercise has yielded good results.

  D) Her effort to keep fit is really praiseworthy.

  原文:

  W: Ive been working out the gym since January. I was a bit out of shape.

  M: You look terrific. It seems that your effort has paid off.

  Q: What does the man imply about the woman?

  解析: 關(guān)注第二句,期間讀到的單詞全部在錯項中有所體現(xiàn)。答案是C。

  Longer Conversations

  題目序號:19-25

  及格數(shù)量:4 推薦準確數(shù)量:5-6道

  重點場景:Airport hotel

  重點主題:Campus life job-hunting

  核心技巧:1、視聽基本一致。

  2、第一句、第一回合對應(yīng)第一題答案;

  3、選項答案為短語或單詞可以直選;

  4、問答式對話中,答案句經(jīng)常出題

  5、請注意對話的主旨

  例題: 2010年6月第二段長對話

  23.A) The pocket money British children get.

  B) The annual inflation rate in Britain.

  C) The things British children spend money on.

  D) The rising cost of raising a child in Britain.

  24.A) It enables children to live better.

  B) It goes down during economic recession.

  C) It often rises higher than inflation.

  D) It has gone up 25% in the past decade.

  25.A) Save up for their future education.

  B) Pay for small personal things.

  C) Buy their own shoes and socks.

  D) Make donations when necessary.

  答案:ACB

  原文:

  聽力原文:

  W: Now youve seen this table of figures about the pocket money children in Britain get?

  M: Yes. I thought it was quite interesting, but I dont quite understand the column entitled change. Can you explain what it means?

  W: Well, I think it means the change from the year before. I am not a mathematician, but I assume the rise from 70p to 90p is a rise of 25 percent.

  M: Oh yes, I see. And the inflation rate is there for comparison.

  W: Yes. why do you think the rise in pocket money is often higher than inflation?

  M: I am sorry Ive no idea. Perhaps parents in Britain are too generous.

  W: Perhaps they are. But it looks as if children were not better off in 200

  題目序號:26-35

  及格數(shù)量:6 推薦準確數(shù)量:8道

  核心技巧:1、視聽基本一致

  2、順序答題,首尾句,轉(zhuǎn)折關(guān)系等重點詞匯

  3、注意語調(diào)變化,升調(diào)時會出題

  4、最高級會出題

  例題: 2007年12月第一篇短文聽力

  26. A)They care a lot about children.

  B)They need looking after in their old age.

  C)They want to enrich their life experience.

  D)They want children to keep them company.

  27.A)They are usually adopted from distant places.

  B)Their birth information is usually kept secret.

  C)Their birth parents often try to conceal their birth information.

  D)Their adoptive parents dont want them to know their birth parents.

  28. A)They generally hold bad feeling towards their birth parents.

  B)They do not want to hurt the feelings of their adoptive parents.

  C)They have mixed feelings about finding their natural parents.

  D)They are fully aware of the expenses involved in the search.

  29. A)Early adoption makes for closer parent-child relationship.

  B)Most people prefer to adopt children from overseas.

  C)Understanding is the key to successful adoption.

  D)Adoption has much to do with love.

  答案:ABCD

  原文:

  When couples get married,they usually plan to have children,Sometimes,however,a couple can not have a child of their own. In this case,they may decide to adopt a child. In fact,adoption is very common today. There are about 60,000 adoptions each year in the United States alone. Some people prefer to adopt infants. Others adopt older children. Some couples adopt children from their own families,they all adopt children for the same reason. They care about children and want to give their adopted child a happy life.

  Most adopted children know that they are adopted. Psychologists and childcare experts generally think this is a good idea. However,many adopted children or adoptees have very little information about their biological parents. As a matter of fact,it is often very difficult for adoptees to find out about their birth parents because the birth records of most adoptees are usually sealed. The information is secret,so no one can see it.

  Naturally,adopted children have different feelings about their birth parents. Many adoptees want to search for them,but others do not. The decision to search for birth parents is a difficult one to make.

  Most adoptees have mixed feelings about finding their biological parents. Even though adoptees do not know about their natural parents,they do know that their adoptive parents want them,love them and will care for them.

  Questions 26 to 29 are based on the passage youve just heard.

  26.According to the speaker,why do some couples adopt children?

  27.Why is it difficult for adoptees to find out about their birth parents?

  28.Why do many adoptees find it hard to make the decision to search for their birth parents?

  29.What can we infer from the passage?

  Compound Dictation

  題目序號:36-46

  及格數(shù)量:6分

  核心技巧:

  1、一定要擠出至少2分鐘的時間,預(yù)覽整個文章。特別關(guān)注高頻詞匯,因為他們會出現(xiàn)在后三空中!

  舉例:2010年12月真題:

  Writing keeps us in touch with other people. We write to communicate with relatives and friends. We write to preserve our family histories growing importance of computers, however, there will always be a place and need for the personal letter. A hand-written note to a friend or a family member is the best way to communicate important thoughts. No matter what the content of the message, its real point is, I want you to know that I care about you. This writing practice brings rewards that cant be seen in bank accounts, but only in the success of human relationships。

  請注意,位于答案中的communicate在聽寫一開始就印刷在卷子上,抄寫即可。

  2、第一遍放音時,單詞寫出前幾個字母即可,否則你會失去聽到下個單詞的時間。

  句子盡量寫出兩到三個單詞的開頭。建議采取聽到什么寫什么的方式。

  特別提示:句子的開頭和結(jié)尾是最容易被寫出的位置。

  3、 第二遍放音時

  補全單詞。

  句子繼續(xù)往后補充,能寫多少寫多少。

  4、 第三遍放音時

  補全單詞。

  補全句子。

  5、最后謄寫時,檢查單復(fù)數(shù)、語態(tài)和語法。

  6、利用最后幾天時間復(fù)習(xí)自己總結(jié)出來的單詞威脅。

  7、寫句子的時候,即便是不懂的情況之下,也要盡力寫出能夠聽到的部分。即便是半句話,也有的得分可能。

  最后,提醒大家記住,聽寫最忌放棄,只要寫,就有得分的可能!

  

  距離12月18日的四級考試還有20天左右的時間,相信大家已經(jīng)相當(dāng)緊張了,對于聽力部分,在線網(wǎng)絡(luò)課程四級聽力主講趙建昆老師提醒大家,最直接,最清晰的技巧,直接針對2011年6月聽力。四級聽力占分248.5,正常情況下,你需要至少作對24道題。以下舉例說明。

  Short Conversations

  題目序號:11-18

  及格數(shù)量:5-6道 推薦準確數(shù)量:6-7題

  重點場景:restaurant hotel

  重點主題:Campus life job-hutting

  核心技巧:1、后句比前句重要,回答比提問重要

  2、若選項中個別單詞或短語被明顯播讀,此項多為錯項;同義詞替換選項正確可能性大。

  3、同義詞替換

  4、關(guān)注對話潛在規(guī)則:

  例如東西斷貨、房間爆滿、考試失敗、課程作業(yè)抱怨、交通工具遲到、邀約失敗...

  例一:2010年12月

  A) her new responsibilities in the company

  B) what her job prospects are

  C)what the customers feedback is

  D)the directors opinion of her work

  KEY:D

  原文:

  M: Hows the new job going?

  W: Well, Im learning a lot of new things, but I wish the director would give me some feedback。

  Q:What does the woman want to know?

  本題中,第二句為考點,feedback 直接換成答案的opinion,而C項的feedback是明顯干擾。

  例二:2009年12月第16題

  A) She must have paid a lot for the gym. B) She is known to have a terrific figure.

  C) Her gym exercise has yielded good results.

  D) Her effort to keep fit is really praiseworthy.

  原文:

  W: Ive been working out the gym since January. I was a bit out of shape.

  M: You look terrific. It seems that your effort has paid off.

  Q: What does the man imply about the woman?

  解析: 關(guān)注第二句,期間讀到的單詞全部在錯項中有所體現(xiàn)。答案是C。

  Longer Conversations

  題目序號:19-25

  及格數(shù)量:4 推薦準確數(shù)量:5-6道

  重點場景:Airport hotel

  重點主題:Campus life job-hunting

  核心技巧:1、視聽基本一致。

  2、第一句、第一回合對應(yīng)第一題答案;

  3、選項答案為短語或單詞可以直選;

  4、問答式對話中,答案句經(jīng)常出題

  5、請注意對話的主旨

  例題: 2010年6月第二段長對話

  23.A) The pocket money British children get.

  B) The annual inflation rate in Britain.

  C) The things British children spend money on.

  D) The rising cost of raising a child in Britain.

  24.A) It enables children to live better.

  B) It goes down during economic recession.

  C) It often rises higher than inflation.

  D) It has gone up 25% in the past decade.

  25.A) Save up for their future education.

  B) Pay for small personal things.

  C) Buy their own shoes and socks.

  D) Make donations when necessary.

  答案:ACB

  原文:

  聽力原文:

  W: Now youve seen this table of figures about the pocket money children in Britain get?

  M: Yes. I thought it was quite interesting, but I dont quite understand the column entitled change. Can you explain what it means?

  W: Well, I think it means the change from the year before. I am not a mathematician, but I assume the rise from 70p to 90p is a rise of 25 percent.

  M: Oh yes, I see. And the inflation rate is there for comparison.

  W: Yes. why do you think the rise in pocket money is often higher than inflation?

  M: I am sorry Ive no idea. Perhaps parents in Britain are too generous.

  W: Perhaps they are. But it looks as if children were not better off in 200

  題目序號:26-35

  及格數(shù)量:6 推薦準確數(shù)量:8道

  核心技巧:1、視聽基本一致

  2、順序答題,首尾句,轉(zhuǎn)折關(guān)系等重點詞匯

  3、注意語調(diào)變化,升調(diào)時會出題

  4、最高級會出題

  例題: 2007年12月第一篇短文聽力

  26. A)They care a lot about children.

  B)They need looking after in their old age.

  C)They want to enrich their life experience.

  D)They want children to keep them company.

  27.A)They are usually adopted from distant places.

  B)Their birth information is usually kept secret.

  C)Their birth parents often try to conceal their birth information.

  D)Their adoptive parents dont want them to know their birth parents.

  28. A)They generally hold bad feeling towards their birth parents.

  B)They do not want to hurt the feelings of their adoptive parents.

  C)They have mixed feelings about finding their natural parents.

  D)They are fully aware of the expenses involved in the search.

  29. A)Early adoption makes for closer parent-child relationship.

  B)Most people prefer to adopt children from overseas.

  C)Understanding is the key to successful adoption.

  D)Adoption has much to do with love.

  答案:ABCD

  原文:

  When couples get married,they usually plan to have children,Sometimes,however,a couple can not have a child of their own. In this case,they may decide to adopt a child. In fact,adoption is very common today. There are about 60,000 adoptions each year in the United States alone. Some people prefer to adopt infants. Others adopt older children. Some couples adopt children from their own families,they all adopt children for the same reason. They care about children and want to give their adopted child a happy life.

  Most adopted children know that they are adopted. Psychologists and childcare experts generally think this is a good idea. However,many adopted children or adoptees have very little information about their biological parents. As a matter of fact,it is often very difficult for adoptees to find out about their birth parents because the birth records of most adoptees are usually sealed. The information is secret,so no one can see it.

  Naturally,adopted children have different feelings about their birth parents. Many adoptees want to search for them,but others do not. The decision to search for birth parents is a difficult one to make.

  Most adoptees have mixed feelings about finding their biological parents. Even though adoptees do not know about their natural parents,they do know that their adoptive parents want them,love them and will care for them.

  Questions 26 to 29 are based on the passage youve just heard.

  26.According to the speaker,why do some couples adopt children?

  27.Why is it difficult for adoptees to find out about their birth parents?

  28.Why do many adoptees find it hard to make the decision to search for their birth parents?

  29.What can we infer from the passage?

  Compound Dictation

  題目序號:36-46

  及格數(shù)量:6分

  核心技巧:

  1、一定要擠出至少2分鐘的時間,預(yù)覽整個文章。特別關(guān)注高頻詞匯,因為他們會出現(xiàn)在后三空中!

  舉例:2010年12月真題:

  Writing keeps us in touch with other people. We write to communicate with relatives and friends. We write to preserve our family histories growing importance of computers, however, there will always be a place and need for the personal letter. A hand-written note to a friend or a family member is the best way to communicate important thoughts. No matter what the content of the message, its real point is, I want you to know that I care about you. This writing practice brings rewards that cant be seen in bank accounts, but only in the success of human relationships。

  請注意,位于答案中的communicate在聽寫一開始就印刷在卷子上,抄寫即可。

  2、第一遍放音時,單詞寫出前幾個字母即可,否則你會失去聽到下個單詞的時間。

  句子盡量寫出兩到三個單詞的開頭。建議采取聽到什么寫什么的方式。

  特別提示:句子的開頭和結(jié)尾是最容易被寫出的位置。

  3、 第二遍放音時

  補全單詞。

  句子繼續(xù)往后補充,能寫多少寫多少。

  4、 第三遍放音時

  補全單詞。

  補全句子。

  5、最后謄寫時,檢查單復(fù)數(shù)、語態(tài)和語法。

  6、利用最后幾天時間復(fù)習(xí)自己總結(jié)出來的單詞威脅。

  7、寫句子的時候,即便是不懂的情況之下,也要盡力寫出能夠聽到的部分。即便是半句話,也有的得分可能。

  最后,提醒大家記住,聽寫最忌放棄,只要寫,就有得分的可能!

  

信息流廣告 競價托管 招生通 周易 易經(jīng) 代理招生 二手車 網(wǎng)絡(luò)推廣 自學(xué)教程 招生代理 旅游攻略 非物質(zhì)文化遺產(chǎn) 河北信息網(wǎng) 石家莊人才網(wǎng) 買車咨詢 河北人才網(wǎng) 精雕圖 戲曲下載 河北生活網(wǎng) 好書推薦 工作計劃 游戲攻略 心理測試 石家莊網(wǎng)絡(luò)推廣 石家莊招聘 石家莊網(wǎng)絡(luò)營銷 培訓(xùn)網(wǎng) 好做題 游戲攻略 考研真題 代理招生 心理咨詢 游戲攻略 興趣愛好 網(wǎng)絡(luò)知識 品牌營銷 商標交易 游戲攻略 短視頻代運營 秦皇島人才網(wǎng) PS修圖 寶寶起名 零基礎(chǔ)學(xué)習(xí)電腦 電商設(shè)計 職業(yè)培訓(xùn) 免費發(fā)布信息 服裝服飾 律師咨詢 搜救犬 Chat GPT中文版 語料庫 范文網(wǎng) 工作總結(jié) 二手車估價 情侶網(wǎng)名 愛采購代運營 情感文案 古詩詞 邯鄲人才網(wǎng) 鐵皮房 衡水人才網(wǎng) 石家莊點痣 微信運營 養(yǎng)花 名酒回收 石家莊代理記賬 女士發(fā)型 搜搜作文 石家莊人才網(wǎng) 銅雕 關(guān)鍵詞優(yōu)化 圍棋 chatGPT 讀后感 玄機派 企業(yè)服務(wù) 法律咨詢 chatGPT國內(nèi)版 chatGPT官網(wǎng) 勵志名言 兒童文學(xué) 河北代理記賬公司 教育培訓(xùn) 游戲推薦 抖音代運營 朋友圈文案 男士發(fā)型 培訓(xùn)招生 文玩 大可如意 保定人才網(wǎng) 黃金回收 承德人才網(wǎng) 石家莊人才網(wǎng) 模型機 高度酒 沐盛有禮 公司注冊 造紙術(shù) 唐山人才網(wǎng) 沐盛傳媒